Info om forskellige vacciner
Difteri/tetanus
Sygdommen Tetanus (stivkrampe) som kan være livstruende, forårsages af en bakterie der helt overvejende findes i jorden – overalt i verdenen.
Difteri forårsages af en bakterie, der først og fremmest medfører akut luftvejs infektion. Sygdommen kan hurtigt udvikle sig med høj dødelighed til følge.
Vaccinen mod difteri og tetanus gives altid i én og samme sprøjte. Vaccinationen er omfattet af det danske børnevaccinationsprogram, som dækker barnet til det fyldte 15 år. Herefter anbefales revaccination hvert 10 år.
Japansk Hjernehindebetændelse
Japansk Hjernehindebetændelse er en virusinfektion, som overføres fra inficerede myg, der primært stikker grise og andefugle, men går ikke af vejen for mennesker. Sygdommen er udbredt i Asien. Transmissionen er størst i perioden fra april til oktober, men ses i nogle lande hele året rundt. Symptomerne er primært som influenza og kan udvikle sig til en svær hjernebetændelse med høj dødelighed.
Vaccination mod japansk hjernehindebetændelse anbefales til mange asiatiske lande ved rejse overvejende af mere end 3 ugers varighed med ophold i landlige områder.
Beskyttelse mod japansk hjernehindebetændelse kræver 2 vaccinationer med ca. en måneds mellemrum og giver herefter beskyttelse i minimum 1,5 år.
Rabies (Hundegalskab)
Forårsages af en virus, der kan angribe alle pattedyr inkl. mennesker. Sygdommen anses for 100% dødelig for både dyr og mennesker. Smitten kan ske via dyrebid og krads.
Hunde, katte og aber er infektiøse fra 3 til 14 dage før de første sygdomstegn, således at dyrebid teoretisk kan forårsage rabies. Der skønnes at 50-60000 mennesker på verdensplan dør af rabies årligt.
Ved længere varende rejser i Asien, Indien, Syd- og Mellemamerika og Afrika bør rabies vaccination overvejes.
Grundvaccination bør gives 2 gange inden afrejse med 1 uges interval.
I tilfælde af dyrebid bør der gives supplerende vaccinationer.
Tyfus
Vaccination anbefales til en lang række lande, hvor de hygiejniske forhold og vandkvalitet ikke er høj. I visse lande som Pakistan, Bangladesh og Indien er risikoen for tyfus relativ høj, således at selv kortere ophold kan gøre denne vaccine relevant. Tyfus forårsages af en Salmonella bakterie, der kan indtages via fødevarer og drikkevarer. Rejseklinikken anvender en injektion, Typhim Vi, som giver beskyttelse i 3 år.
Du kan tyfus vaccineres på 2 måder:
Som injektion én gang, hvor der opnås en beskyttelse på ca. 3 år eller i alt 3 kapsler, hvoraf du skal tage én kapsel hver anden dag. Forventet beskyttelse ca. 3 år.
Læs om flere vacciner
TBE (Centraleuropæisk hjernehindebetændelse)
TBE forårsages af virus i naturen, der findes hos mus og rådyr. Virus overføres formentlig umiddelbart efter bid på mennesket. Forebyggelse i form af fornuftig adfærd med tildækning af tøj og inspektion af huden er Alfa og Omega.
I områder med mange skovflåter, der bærer TBE tilrådes vaccination hos fastboende, sommerhusgæster, jægere, naturelskere mv.
Grundvaccination mod TBE består af 3 doser fordelt over et år. Herefter gentages vaccinationen hvert 3 eller 5 år. (Der kan forventes dækning på 60-70% efter første injektion)
Meningitis
Smitte med meningitis sker via host og nys (dråber). Rejsende til områder med høj forekomst af meningitis bl.a. centrale dele af Afrika, langvarig og tæt kontakt med lokalbefolkning i visse lande, samt ophold på børneinstitutioner og hospitaler anbefales vaccination. En vaccination er dækkende i 10 for meningitis typerne AWCY. I tilfælde af pilgrimsrejser til
Mekka kræves meningitis vaccination.
Kolera/turistdiare
Når infrastrukturen ødelægges dannes grobund for Kolera som forårsages af en gram negativ bakterie. Et af de seneste eksempler er jordskælvet i Haiti, som bla har ødelagt kloak systemet, hvorfor de rejsende dertil anbefales vaccination i form af en drikbar vaccine,(Dukoral) der skal tages over 2 gange med minimum en uges mellemrum.
Turistdiarré er – uden sammenligning – den hyppigste infektion, som rammer den rejsende. Således vil halvdelen af de rejsende til Østen, Syd –og Mellemamerika og Afrika opleve diaré på rejsen.
Da Dukoral vaccinen også er meget effektiv mod E. coli bakterier, vil vaccination, der skal påbegyndes 2-3 uger før afrejsen i mange tilfælde være anbefalelsesværdigt.
Mæslinger
Mæslinger er en meget smitsom virus, der kan afstedkomme meget alvorlige komplikationer såsom hjernehindebetændelse.
Rejser øger selvsagt risikoen for at få mæslinger både i og uden for Europa.
Hvis du ikke er vaccineret mod mæslinger som barn eller har haft sygdommen, anbefales du at blive vaccineret førend rejsen.